První kroky s WordPressem

Pokusím se nějak jednoduše popsat jak nainstalovata začít používat redakční systém WordPress.

Instalace

Instalace je úplně jednoduchá. Pokud chcete provozovat WordPress v češtině (což asi chcete) doporučuji nestahovat z oficiálních stránek (http://wordpress.org/), ale z českých stránek (http://www.cwordpress.cz/). Na českých stránkách bývá sice trochu postarší verze, ale je v češtině hned od začátku.

  1. Stačí stáhnout WordPress ze stránek projektu (nebo z českého zrcadla).
  2. Rozbalit do adresáře na vašem ftp serveru.
  3. Pustit instalaci, která se zeptá na pár jednoduchých otázek, jako na heslo k MySQL, jaký bude titulek nových vašich stránek a jméno a heslo prvního uživatele.
  4. Posledním krokem by měla být aktualizace na poslední verzi.

Kroky po instalaci

Po instalaci doporučuji zamířit do sekce administrace, kde se dá nastavit celá řada zajímavých věcí:

  • Vzhled – pro WordPress existuje velká spousta zajímavých vzhledů (jsou k nalezení na webu http://wordpress.org/extend/themes/), ze kterých si vybere každý. Pokud by to nestačilo, zkuste použít Google. Dá se také nastavit, co všechno uvidíte na úvodní stránce vašeho webu.
  • Omezení tvorby uživatelů – v obecném nastavení doporučuji vypnout volbu Zaregistrovat se může kdokoliv a tvořit si uživatele jen pro toho kdo to potřebuje, jinak riskujete spam v komentářích, nebo dokonce ve článcích.
  • Vzhled úvodní stránky – se nastavuje v Nastavení – Zobrazování
  • Omezení komentářů – doporučuji také nastavit schvalování komentářů, protože jinak hrozí spam v komentářích, který rozhodně nechceme.
  • Nastavení pěkných adres stránek se dělá v menu Nastavení – Trvalé odkazy, kde se vyplní do položky vlastní text

/%category%/%postname%

 

 

 

 

Zajímavé plug-iny

  • WordPress Video Plugin – slouží ke vkládání videí do příspěvků
  • Google Analytics for WordPress – pokud chcete sledovat návštěvnost vašeho webu doporučuji použít nástroj Google Analytics
  • Redirection – slouží k nastavení přesměrování. Umožňuje nastavit přesměrování z jakékoliv adresy na vašem webu na nějakou jinou adresu na vašem webu. Jde o velmi užitečnou funkci, pokud chcete používat nějaké hezčí nebo kratší tvary odkazů, než nabízí WordPress.
  • WP-Polls – plugin umožňující vkládat na stránky anketu.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.